planovani-vyroby-pomoci-vytizeni-zdroju

Vytížení zdrojů představuje nezbytné rozšíření pro projektové manažery. Přehledně zobrazí vytížení jednotlivých pracovníků v aktuálním čase. Díky vytížení zdrojů máte neustálý přehled o tom, kteří pracovníci jsou nevytížení nebo naopak přetížení a projekt vám proto vázne. Díky užitečné funkci můžete přesně plánovat své zdroje.

Proč plánovat výrobu

Pro plánování výroby potřebujete efektivní nástroje na plánování podnikových zdrojů a realizaci výrobních procesů. Pokud máte neustálý přehled, simulaci a optimalizaci komplexních dodavatelských a výrobních řetězců, pak můžete proces výroby efektivně řídit. Na základě výpočtů a jejich zobrazení v reálném čase můžete vyřešit všechny nedostatky v plánování podnikových zdrojů. Získáte transparentní přehled o nejziskovějších výrobních scénářích. Systém pracuje s různými indikátory plánování, pravidly a omezeními. Automaticky identifikuje možný nedostatek materiálu a zdrojů, což vede k ujasnění pravomocí a zodpovědností. Můžete změnit styl řízení a delegování a aktuálně řešit to důležité.

Co to je vytížení zdrojů

Sestava či přehled vytížení zdrojů slouží k získání přehledu souhrnného vytížení zdrojů v reálném čase pro vybranou kategorii období. Zobrazuje tedy vytížení zdroje za vybranou kategorii období v měrné jednotce dané kategorie. V těle sestavy jsou vždy u zdroje uvedeny hodnoty procentuální využitelnosti pro zadanou kategorii, dále pak celkový počet jednotek v období pro danou kategorii s ohledem na procentuální využitelnost, k dispozici jsou hodnoty nepřítomnosti a dnů volna, současně vidíte i počet obsazených jednotek a volných jednotek v období. Kvalitní nástroj pracuje i v mobilní verzi a máte tak data neustále po ruce. 

Benefity vizuálního vytížení zdrojů

Díky užitečným nástrojům můžete sledovat vizuální přehledy o vytížení všech pracovníků neboli zdrojů, a to v přehledných statistikách a reportech zobrazených na jedné stránce. Okamžitě víte, jak efektivně vaše společnost a projektový tým funguje. Zobrazené informace jsou snadno přizpůsobitelné a modifikovatelné. K dispozici máte tabulky, diagramy a grafy s využitím skupin uživatelů i pro alokace zdrojů. Získáte časové úspory při každodenní organizaci úkolů, zlepšenou koordinaci vzdálených týmů, účelnější vytížení zdrojů a kapacit i kontrolu projektů. Zavedení kapacitního plánování výroby má mnoho výhod. 

Plánování výroby pomocí kapacitního vytížení zdrojů

  • Plánování výroby pomocí vytížení zdrojů vede k efektivnějšímu využití výrobních kapacit. Zajistíte si hladký průchod materiálu přes nedokončenou výrobu až k výrobku bez zdržení, přestavovacích časů, čekání na stroje, materiál či pracovníky.
  • Zkrátíte si průběžnou dobu výroby, protože si budete moci složit přesný plán, který stroj, pracovník, pracovní nástroj či nedokončený výrobek má být v daném čase na konkrétním pracovišti. Přesně identifikujete data dodávky materiálu i dokončení výroby a dosáhnete časových úspor i tam, kde je výroba částečně závislá na využití externích dodavatelů. 
  • Dosáhnete efektivnějšího plánování údržby i přestavování. Naučíte se pracovat s odstávkami tak, aby co nejméně zasáhly do běhu výroby. 
  • Dojde ke snížení stavu zásob, což vede k uvolnění skladovacích a výrobních prostor a ploch a tím i k větší efektivitě výroby. Vyhnete se zbytečnému přemisťováním materiálu a nedokončené výroby po areálu.
  • Zaznamenáte i snížení stavu rozpracované výroby díky zkrácení průběžné doby výroby. Vstupy výroby v podobě materiálu mohou být přijaty do prostor just in time, což zefektivňuje firemní cashflow. 
  • V procesu plánování využijete přesnou identifikaci úzkých míst i volných kapacit díky nahlížení do přesného vytížení jednotlivých strojů i zdrojů. Investujete do odstranění úzkých míst a využijete kapacity naplno. Zajistíte dodatečný přísun finančních prostředků a kratší návratnost investic.

Plánování jako cesta k navýšení tržeb

Plánování výroby pomocí vytížení zdrojů a kapacit vede k navýšení tržeb. Často lze snížit počet směn i při zachování výrobní kapacity a zkrácení průběžné doby výroby právě zvýšením průměrné vytíženosti jednotlivých strojů i zdrojů. Obchodu pomáhá přesná znalost termínů dokončení výroby včetně rozpracované či potencionální. Nové zakázky tak přijímáte s podstatně nižším rizikem.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho dál a dejte vědět kolegům o výhodách ganttova diagramu